Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Διακήρυξη πολιτών Νοτίου Πηλίου

Για τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, προετοιμάζεται να κατέβει η «Πρωτοβουλία Πολιτών Νοτίου Πηλίου» για τη δημιουργία Δημοτικής Κίνησης.
Αναλυτικά στη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Νοτίου Πηλίου, αναφέρονται τα εξής:
«Κοινή διαπίστωση όλων μας είναι ότι βιώνουμε καθημερινά την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας. Οι περισσότεροι πολίτες είναι απογοητευμένοι. Φοβούνται χειρότερες μέρες και αναζητούν την ελπίδα.
Καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση που βιώνουμε παίζει η πρωτοφανής σε ένταση και έκταση κρίση που ζει η ελληνική κοινωνία. Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε διεθνές εργαστήριο εφαρμογής αντικοινωνικής δημοσιονομικής πολιτικής, με σκληρή λιτότητα και υποβάθμιση κάθε μορφής κοινωνικού κράτους. Οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, οι αγρότες ξεκληρίζονται ενώ σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού φτωχοποιείται.
Οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν δραματικά και η επίσημη ανεργία έχει φτάσει το 30% και στους νέους το 60%. Τα μέτρα φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών, η φορολόγηση των μικρών και μεσαίων αγροτών αυξάνουν τα οικονομικά αδιέξοδα και επιδεινώνουν την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης. Παράλληλα, οι θεσμοί υπολειτουργούν ή διαλύονται. Η κρίση αυτή δεν ήρθε ως φυσικό φαινόμενο αλλά ως αποτέλεσμα πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται.
Μεγάλο θύμα αυτής της πολιτικής που επέφερε την κρίση είναι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σταδιακά απαξιώνεται. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη», που πραγματοποιήθηκε βάση των επιταγών της τρόικα και των μνημονίων, ήρθε για να παρακάμψει τις τοπικές κοινωνίες, να επιβάλλει επιλογές σε βάρος των κοινωνικών αναγκών και να επιτρέψει τις αδιαφανείς μεθόδους. Η κατεύθυνση είναι να γίνουν όλα ιδιωτικά. Οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες να συρρικνωθούν ή να καταργηθούν, ρίχνοντας ακόμα μεγαλύτερα βάρη στους δημότες. Μ’ αυτή τη λογική λειτουργεί και ο Δήμος μας, υπακούοντας στις «καλλικρατικές» και μνημονιακές ρυθμίσεις, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίσταση και διεκδίκηση.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, που υποβαθμίζει τη ζωή μας, δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο αν κινητοποιηθούμε όλοι μαζί με αποφασιστικότητα και σαφή προσανατολισμό την υπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας των πολιτών. Στην αναγκαία αυτή προσπάθεια για την ανανέωση της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ενεργοί πολίτες που προσπάθησαν να υπηρετήσουν με ανιδιοτέλεια το κοινό συμφέρον, οι άφθαρτοι ενεργοί πολίτες και η νέα γενιά.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθεια δημιουργίας του αυτοδιοικητικού μας σχήματος. Η πρωτοβουλία αυτή εκφράζει την θέληση πολλών κατοίκων του Νοτίου Πηλίου που θέλουν:
-να απαλλαγούν από επιζήμιες πολιτικές του παρελθόντος
-να διαχειριστούν οι ίδιοι τον τόπο τους, έξω από χρεοκοπημένες-συμβιβασμένες και αναποτελεσματικές πολιτικές
-να αντισταθούν στην υποβάθμιση των παροχών δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και παιδείας
-να μην δοθούν βορά στα μεγάλα συμφέροντα η ενέργεια, το νερό, η διαχείριση απορριμμάτων και οι κοινωνικές δομές
-να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος
-να διαμορφώσει αναπτυξιακή πολιτική με βάση τη ντόπια γεωργική παραγωγή, την γεωγραφική θέση της περιοχής (ιδανική για τουριστική ανάπτυξη) και την ανάδειξη του πολιτισμού της
-να προστατευθεί το περιβάλλον
-να αυξηθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότηση και να υπάρχει συνετή διαχείριση χωρίς κατασπατάληση χρήματος με πανάκριβα και αναποτελεσματικά έργα-βιτρίνα προς όφελος μεγάλων συμφερόντων
-να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των αγροτών της περιοχής για το τέλος επιτηδεύματος και φορολογία που είναι ζήτημα επιβίωσης για την μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής
-να αναβαθμίσουμε τα τοπικά και δημοτικά συμβούλια μέσα απο επιτροπές και τακτικές λαϊκές συνελεύσεις.
Η απαίτηση των κατοίκων του Δήμου Νοτίου Πηλίου για την ανανέωση της τοπικής πολιτικής ζωής και η επιτακτική ανάγκη συνένωσης όλων των δυνάμεων, ανεξάρτητα από κομματικές και ιδεολογικές προτιμήσεις, μας οδηγεί στην πρόταση δημιουργίας νέας δημοτικής κίνησης.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 αποτελούν κορυφαία πολιτική μάχη για αντίσταση και ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης αλλά και αφετηρία κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, δημοκρατίας, εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Η Γη και η Θάλασσα είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο των κατοίκων της περιοχής μας, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά και διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές.
Καλούμε όλους όσους συμφωνούν με την Διακήρυξη και τις παραπάνω διατυπωμένες αρχές της πρωτοβουλίας για μια νέα Δημοτική Κίνηση στο Νότιο Πήλιο να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και να παραβρεθούν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες (ο τόπος και ο χρόνος θα δημοσιευτούν σύντομα), προκειμένου όλοι μαζί να αποφασίσουμε τη δημιουργία της κίνησης , το πλαίσιο δράσης μας και να συμπορευτούμε στον αγώνα διεκδίκησης για ένα Δήμο που θα ανήκει στους πολίτες του».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου