Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2014: Καλλικρατικοί Δήμοι: Η αρχιτεκτονική της διάλυσης

Ανακοίνωση της  Συντονιστικής Επιτροπής του συνδυασμού «Νότιο Πήλιο-Δήμος Ανατροπής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με επικεφαλής την Κατερίνα Τσερκέζη

«Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» αποδείχτηκε καταστροφική κι ας τη στόλισαν με το όνομα του μεγάλου Αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, θέλοντας να μας πείσουν πως πρόκειται για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης». Στην πραγματικότητα δεν ήταν (όπως αποδείχτηκε) παρά η αρχιτεκτονική του αφανισμού της Αυτοδιοίκησης, της διάλυσης δηλ. της κοινωνικής συνοχής και της παράκαμψης των τοπικών κοινωνικών αναγκών.
Η επιβολή του «Καλλικράτη», από το 1ο κιόλας μνημόνιο, με διευρυμένους- αχανείς Δήμους  αυτόν τον στόχο είχε,  να τους αποδυναμώσει κοινωνικά και οικονομικά και να μετατρέψει τις κοινότητες και τους μικρούς Δήμους (έτσι όπως ήταν παλιά και αποτελούσαν το κύτταρο της Δημοκρατίας), σε κοινότητες φαντάσματα, χωρίς πόρους και αρμοδιότητες. Παράλληλα, φορτώθηκαν, οι υπερμεγέθεις Καλλικρατικοί Δήμοι, με ανείπωτες αρμοδιότητες, ενώ ταυτόχρονα η κεντρική εξουσία μείωσε τους πόρους κατά 60% και από φέτος με περαιτέρω μείωση 24%. Ο στόχος προφανής: να υπάρξει αδυναμία να ανταποκριθούν στα επιπρόσθετα έξοδα και έτσι να οδηγηθούν στο ξεπούλημα δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών σε ΙΔΙΩΤΕΣ (νερό, καθαριότητα, ενέργεια, δημοτική περιουσία κ.ά.), να απολύσουν δημοτικούς υπαλλήλους και κοντολογίς να καταργήσουν κάθε κοινωνική πρόνοια. Με τη δημιουργία δε του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» οι αιρετοί των Δήμων να μετατραπούν σε φοροεισπράκτορες.
Αυτή είναι η κεντρική πολιτική, που ακολουθεί πιστά τις επιταγές της τρόικας και των μνημονίων. Αυτή την πολιτική ακολουθούν υπάκουα και οι φίλα κείμενοι στην συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ αιρετοί των Δήμων και των Περιφερειών. Αυτή η πολιτική όμως μας οδηγεί στην καταστροφή, στην αφάνεια, στη φτώχεια, στον εξευτελισμό, στην ποδοπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη, σε αντιδημοκρατικά μέτρα, στην αδιαφάνεια, στον αφανισμό της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών, στην ανεργία των νέων και τελικά στην παραχώρηση του τόπου στα ξένα συμφέροντα.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, που υποβιβάζει και καταστρέφει τη ζωή μας, που μαραζώνει τον τόπο, δεν μπορούμε μένουμε αδρανείς. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο αν κινητοποιηθούμε όλοι μαζί με αποφασιστικότητα και σαφή προσανατολισμό την αντίσταση-αντίδραση σε ό,τι μας επιβάλλεται. Τα νερά, η γη, η θάλασσα, οι ορεινές και παράκτιες περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι το κοινό μας κεφάλαιο. Δεν «πωλούνται», ούτε μεταβιβάζονται σε κεφαλαιοκράτες επενδυτές, ξένους και ντόπιους.
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Μπορούμε και μόνοι μας να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχής προσφέροντας ανάπτυξη στον τόπο.
Μπορούμε και μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε τα θέματα του Δήμου με επεξεργασμένες και βιώσιμες προτάσεις που αφορούν την οικονομική διαχείριση, τα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, την ύδρευση- άρδευση-αποχέτευση, τις ήπιες μορφές ενέργειας για την ενεργειακή αυτονομία, τις ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και την ανάδειξη του πολιτισμού.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας και να πάρουμε στα χέρια μας την πρόοδο του Δήμου πρέπει όλοι μαζί, ως ενεργοί πολίτες που αγαπάμε αυτόν τον τόπο, να διεκδικήσουμε στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ένα νικηφόρο αποτέλεσμα του συνδυασμού «Νότιο Πήλιο-Δήμος Ανατροπής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», που προτάσσει, εκτός των άλλων, τις λαϊκές ανοιχτές συνελεύσεις για τη λήψη των αποφάσεων και τον έλεγχο των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής. Είναι, λοιπόν, στη δική μας ευχέρεια να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Φτάνει μόνο να αντιταχθούμε σε όσα άδικα και  παράλογα συμβαίνουν στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.
Αυτές οι εκλογές αποτελούν κορυφαία πολιτική μάχη για αντίσταση και ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και καταδίκη της χρεωκοπημένης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών συνοδοιπόρων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, αποτελούν την αφετηρία κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου