Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Για την έκθεση CERN στο Νεοχώρι

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης του CERN, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη 7 Μαΐου, στο παλιό δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου στο Νότιο Πήλιο, σε συνεργασία του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με δεδομένο ότι η έκθεση θα λειτουργήσει μόνιμα στο εν λόγω κτήριο για το κοινό, ο συνδυασμός «Νότιο Πήλιο-Δήμος Ανατροπής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με επικεφαλής την Κατερίνα Τσερκέζη, με αίσθημα ευθύνης επισημαίνει προς κάθε αρμόδιο κάποια σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει το κτήριο, έτσι όπως τα παρουσιάζει παρακάτω ο πολιτικός μηχανικός και υποψήφιος του συνδυασμού, Νικόλαος Πνιγούρας.

Ως συνδυασμός υπογραμμίζουμε πως υποστηρίζουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες δίνουν ζωντάνια στις κοινότητες του Νοτίου Πηλίου, ωστόσο πιστεύουμε ότι δεν  πρέπει να γίνονται βεβιασμένα σε ακατάλληλα κτήρια για το κοινό, προκειμένου να ενταχθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κάθε συνδυασμού, εν προκειμένω του νυν δημάρχου, για εντυπωσιασμό. Να σημειωθεί ότι η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης συζητιέται στο Δήμο  πάνω από δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκε τώρα ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές της 18ης Μαΐου!

Η πραγματογνωμοσύνη όμως του πολιτικού μηχανικού υπογραμμίζει τις υποψίες και τις αντιρρήσεις μας για τη λειτουργία της συγκεκριμένης  έκθεσης, γεννώντας καίρια ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους:

«Ο κάτωθι υπογράφων Νικόλαος Πνιγούρας, Πολιτικός Μηχανικός, Α.Μ. ΤΕΕ 36162, κάτοικος Χόρτου Αργαλαστής του Δήμου Νοτίου Πηλίου, τον Οκτώβριο του 2011, κατόπιν προφορικού αιτήματος της αντιδημάρχου του Δ.Δ. Αφετών κας Μ. Παπαβασιλείου, προέβην (αφιλοκερδώς) σε αυτοψία-πραγματογνωμοσύνη στο άρτι αναστηλωθέν κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου, το οποίο κατά δήλωσή  της έβριθε προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας διαπίστωσα τα εξής:
1.      Το δάπεδο του κτιρίου ήταν πλημμυρισμένο από νερά
2.      Το ξύλινο δάπεδο της σκηνής ήταν παραμορφωμένο από την παρουσία νερών
3.      Σε όλη την εξωτερική πλευρά της περιμετρικής τοιχοποιίας ήταν εμφανής η διαρκής ροή ομβρίων υδάτων.

Μελετώντας το ιστορικό της αναστήλωσης του ως άνω κτιρίου διαπίστωσα ότι η αρχική μελέτη προέβλεπε την επικάλυψη της στέγης με κεραμίδια, σε αντίθεση με το ισχύον Π.Δ. για τους όρους δόμησης στους οικισμούς του Πηλίου, και ότι κατόπιν καταγγελίας στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία του Ν. Μαγνησίας, τα ως άνω κεραμίδια αντικαταστάθηκαν με πλάκες από σχιστόλιθο (τις γνωστές πλάκες Πηλίου). Οι πλάκες αυτές είναι πολλαπλάσιου βάρους από τα κεραμίδια, με αποτέλεσμα την αστοχία του υπάρχοντος σκελετού της στέγης και την εισροή εντός του κτιρίου ομβρίων υδάτων, καθιστώντας παράλληλα απαγορευτική τη χρήση του κτιρίου εως την αποκατάσταση-αντικατάσταση του σκελετού ώστε να παραλαμβάνει τα υπερκείμενα φορτία με ασφάλεια και να μην υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της σκεπής.
Τα αποτελέσματα της αυτοψίας-πραγματογνωμοσύνης γνωστοποίησα στον αντιδήμαρχο κ. Κ. Παπαμαρκάκη και στον Δήμαρχο κ. Φουρτούνα.

Επειδή πληροφορήθηκα ότι την Τετάρτη 7 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του CERN (η οποία θα είναι μόνιμη) στο ως άνω κτίριο σε συνεργασία του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του Παν/μιου Θεσσαλίας και στη συνέχεια την έκθεση θα επισκέπτονται κοινό και μαθητές, θεωρώ υποχρέωσή μου να υποβάλλω αρχικά στον Δήμαρχο κ. Φουρτούνα το ερώτημα κατά πόσο έχουν γίνει οι απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης-αντικατάστασης του ξύλινου σκελετού της στέγης, κατόπιν των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών, ούτως ώστε να έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσής της με τραγικές συνέπειες για τους επισκέπτες».











0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου