Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Κύριοι στόχοι προγράμματος του συνδυασμού «Νότιο Πήλιο-Δήμος Ανατροπής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

Κατερίνα Τσερκέζη-επικεφαλής του συνδυασμού


Σήμερα, αυξάνουν καθημερινά οι πολίτες που συνειδητοποιούν ότι ζούμε σε ένα τόπο, τον τόπο μας, το Νότιο Πήλιο, που έχει αφεθεί στην τύχη του για χρόνια, που υποβαθμίζεται περαιτέρω από την πολιτική των μνημονίων και του Καλλικράτη, την οποία ακολουθούν πιστά οι εκλεγμένοι άρχοντες, και που καθημερινά χάνει τα ερείσματα που απαιτούνται για  την ομαλή πορεία του προς το μέλλον. Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια περιοχή με πολλά ανεκμετάλλευτα πλεονεκτήματα, τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους, μια περιοχή με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι ομολογούμε πια ότι δεν πάει άλλο αυτή η                 κατάσταση, ότι κάτι πρέπει να γίνει. 

Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι,δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για την χώρα μας και την περιοχή μας. Η αναγκαιότητα των καιρών επιβάλλει να παλέψουμε όλοι μαζί για να συν-διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα δράσης που θα δίνει συλλογικές απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Να σχεδιάσουμε και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της περιοχής, να δημιουργήσουμε τις δομές για μια δίκαιη και ευημερούσα τοπική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε άμεσα.

 Το πρόγραμμα των διεκδικήσεών μας  διέπεται από ενιαία λογική, με κυρίαρχο στόχο την υπηρέτηση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Ως Κύριοι Στόχοι του προγράμματος παρέμβασης και διεκδικήσεων του συνδυασμού μας αναφέρονται ενδεικτικά οι εξής: 

1.Η διεκδίκηση και εφαρμογή μιας Κοινωνικής Πολιτικής ίσης αντιμετώπισης των δημοτών και ενίσχυσης των πιο αδύναμων. Ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης στο Δήμο στο οποίο θα καταθέτουν μέρος της αμοιβής τους όσοι θα έχουν δημόσια αξιώματα. 

2.Η συλλογική αντίσταση στην υποβάθμιση των παροχών δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της Παιδείας. Διεκδικούμε την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας και των παροχών υγείας στα δημοτικά διαμερίσματα, ώστε να καλύπτονται επαρκώς όλοι οι κάτοικοι. Διεκδικούμε την αύξηση της χρηματοδότησης για την λειτουργία των σχολείων και την αναβάθμιση της λειτουργίας τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

 3. Η περιφρούρηση του δημόσιου-δημοτικού χαρακτήρα της ύδρευσης – αποχέτευσης, των υπηρεσιών Καθαριότητας,  των Κοινωνικών Υπηρεσιών, της συντήρησης πάσης φύσεως υποδομών. Διεκδικούμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Είμαστε αντίθετοι στη λογική ότι δεν θα παρέχονται κοινωνικές υπηρεσίες σε όποιον τις έχει ανάγκη, αλλά σε όποιον έχει να τις πληρώσει.

 4. Η διαμόρφωση και υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής πού θα στηρίζεται στις δυνάμεις που διαθέτει η τοπική κοινωνία. Οι ανεκμετάλλευτες φυσικές δυνατότητες (παραλίες, λιμάνια,, ορεινός όγκος, παραγωγή γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, γεωγραφική θέση τουρισμός  κ.α.), το ανθρώπινο δυναμικό και τα εργαλεία ανάπτυξης (, ελαιοτριβεία, συσκευαστήρια ελαιόλαδου και ελαιών κ.α.) αν αξιοποιηθούν μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή μιας πολιτικής ανάπτυξης του τόπου και δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας. Για την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής είναι απαραίτητα ο σαφής προσανατολισμός και η αποφασιστικότητα. Κύριοι άξονες πρέπει να είναι:

- Η ανάπτυξη και στήριξη της ντόπιας γεωργικής  παραγωγής (η επωνυμία τοπικών γεωργικών προϊόντων, η τυποποίηση τους και γενικά οι ιδιαίτερα κερδοφόρες παραγωγές οι οποίες πρέπει να μπουν στο προσκήνιο.)
-Η δημιουργία Ένωσης Καταναλωτών και η στήριξη Καταναλωτικών Συνεταιρισμών για την προώθηση των τοπικών προϊόντων (λάδι, κρασί, φρούτα κ.α.) αρχίζοντας από την τοπική αγορά της περιοχής μας με στόχο την ευρύτερη επέκταση.
- Η Συνδιοργάνωση Ημερίδων Ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα από τοπικές επιχειρήσεις, ελαιοτριβεία, ξενοδοχειακές μονάδες κ.α.) και συλλόγους, ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια νέων αγροτών και επιχειρηματιών.
-  Η αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης εκτός των άλλων και για Διοργάνωση Έκθεσης Αγροτικών και Τουριστικών προϊόντων.
- Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το ΜΑΛΑΚΙ  ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΚΕΡΙ(Η τουριστική προβολή)
-η δημιουργία άμεσα απαραίτητων υποδομών, όπως δημοτικών πολυχώρων - PARKINKG , σε παραλιακούς οικισμούς με ιδιαίτερο, κυκλοφοριακό πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες κλπ είναι στις άμεσες προτεραιότητες.)
-Η αξιοποίηση και προβολή του  Ν. Πηλίου. (άμεσα δημιουργία τουριστικού περιπτέρου, παρουσίαση διαδρομών με χάρτες και οδηγούς, ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των χωριών κλπ.). 
-Η λειτουργία της ανακύκλωσης σε όλη την έκταση του Δήμου μπορεί να φέρει έσοδα και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας.
 - Η αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας προς όφελος των κατοίκων της εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον δημόσιο-δημοτικό χαρακτήρα της. 
- Η στήριξη και η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η στήριξη της μαζικοποίησης συλλόγων  και η ενεργή συμπαράσταση στους αγώνες όλων των κοινωνικών ομάδων του καθημερινού μόχθου, των ανέργων και των συνταξιούχων.
–Η στήριξη των  δίκαιων αιτημάτων των αγροτών  για χαμηλότερο κόστος παραγωγής, φορολογίας  και τέλους  επιτηδεύματος. 

5. Η προστασία του περιβάλλοντος. Το σύνολο της τοπικής κοινωνίας πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να δραστηριοποιηθεί λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος του τόπου μας που συντελείται με την ανεπαρκή έως ανύπαρκτη καθαριότητα στις παραλίες της περιοχής μας,, την ανύπαρκτη συντήρηση των υποδομών σ αυτά, τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας. Από θέσεις αρχής διεκδικούμε την ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος των κατοίκων με την αυτονόητη τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων, τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ των αποφάσεων των κατοίκων και των φορέων της τοπικής κοινωνίας που πρέπει να έχουν τον καθοριστικό λόγο για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα καθορίσουν το μέλλον και τον χαρακτήρα της περιοχής μας.

 6. Η ανάπτυξη και στήριξη της εθελοντικής δράσης για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την οικολογία, το περιβάλλον, την υποστήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών κ.α.

 7. Η διαμόρφωση ενιαίας γραμμής για τον πολιτισμό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που θα διασφαλίζει την εθελοντική μαζική συμμετοχή στους πολιτιστικούς συλλόγους και στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της περιοχής μας. Η δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής επιτροπής στα πλαίσια του Δήμου και με την συμμετοχή των συλλόγων και σωματείων είναι απαραίτητη. Η διεκδίκηση για καθιέρωση ΦΕΣΤΙΒΑΛ πολιτιστικών δράσεων μία ή δύο φορές το χρόνο θα δώσει άλλη διάσταση στην προβολή του πολιτισμού και των παραδόσεων της περιοχής μας. 

8. Η διεκδίκηση της άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων των τοπικών κοινοτήτων που έχουν σχέση με την καθαριότητα, τη συντήρηση και τη σήμανση των δρόμων, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση

 9. Η διεκδίκηση για πληρέστερη συντήρηση των αγροτικών δρόμων. Η ορθολογικότερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, η εποπτεία των εργασιών της αγροτικής οδοποιίας από την τεχνική υπηρεσία.

10. Η ενεργοποίηση της λαϊκής συμμετοχής στην ανάδειξη των προβλημάτων καθώς και στην λήψη αποφάσεων για την επίλυση τους. Τα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων καθώς και οι λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων (τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο) πρέπει να γίνουν οι κύριοι εκφραστές της λαϊκής θέλησης των κατοίκων και είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε να εισακούονται από όλα τα όργανα του Δήμου, της Περιφέρειας και των αρμόδιων φορέων.  

 Ο συνδυασμός μας αποτελεί μια νέα συλλογικότητα  που διέπεται και δρα με τις ακόλουθες αρχές  :

 Στηρίζεται στην συμμετοχή των πολιτών που αποδέχονται, την ανάγκη να παλέψουν σε τοπικό επίπεδο με ανιδιοτέλεια για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. 

Διασφαλίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες για ουσιαστικό διάλογο, τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και τη διαμόρφωση πολύμορφων κοινών δράσεων.

Στηρίζεται στην αυτονόητη εντιμότητα αυτών που συμμετέχουν. Διεκδικεί και αγωνίζεται για  κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία, απορρίπτει τις πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι και καταγγέλλει την κοινωνική αδικία, τη διαφθορά και την ιδιοτέλεια, την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία. 

Επιδιώκει την ισότιμη συμμετοχή της νέας γενιάς η οποία πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας. Υποστηρίζει και προάγει την άμεση δημοκρατία στα όρια του Δήμου μας, προωθώντας τη δημιουργία δομών καταγραφής της άποψης των πολιτών για κρίσιμα θέματα του τόπου και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. 

Διεκδικεί τη δημιουργία νέων αυτοδιοικητικών δομών οι οποίες θα είναι σε θέση να δίνουν δυνατότητα σε όλους για συμμετοχή στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. 

Επιδιώκει την επαφή και τη συνεργασία με όσες συλλογικότητες, δράσεις, κινήσεις ενεργοποιούνται στην περιοχή μας, οι οποίες λειτουργούν ανοικτά και δημοκρατικά και μάχονται ενάντια στην εξαθλίωση της κοινωνίας και τη φτωχοποίηση των ανθρώπων, στηρίζουν το συμφέρον της κοινωνίας και του τόπου.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου